Rendszeres olvasók

2018. október 1., hétfő

Betűk és írás

 Ebben a leckémben a betűkkel és az írással foglalkozok!Vannak akik most kezdik a szerkesztést és csak a legalapvetőbb dolgokat tudják ezzel kapcsolatban.

Elsőnek a Betűkészletet kell feltölteni,hogy legyen miből válogatni.  ITT
Ebben minden érdekesebb betűtípus benne van,de ha nincs akkor itt egy pár link és innen válogathattok még,hiszen rengeteg betűt találhattok!Nem kell túlzásba esni,mert olyan sok van,hogy kisértésbe esik az ember. 1001
Persze vannak még más oldalak is,de ez is elég egyenlőre.

1;Amikor kész a képetek,van amikor szeretnétek valamit ráírni.A szerkesztőtök baloldalán megtaláljátok a nagy T betűt,arra kell rákattintani.
 Ekkor felül megjelenik az a sáv ahol válogathatsz a betűk között,a stílusuk között,a méret között és az írás irányát is kiválaszthatod.
2;Válasszuk ki most próba képen a gépeden lévő betűk közül azt ami minden gépben alapból benne van.Utána a színét kell kiválasztani,amivel írhatsz.Ez lehet,szín(Color)lehet Gradient és lehet Pattern vagy Texture. Minden alkalommal figyelni kell hogy a Materialsnál a színkockák közül az alsó legyen a betűd színe.
3;Az első sávban a betű típus neve van,a másodikban a Size felirat alatt a mérete van,míg utána a méretezés lehetősége van meg.Ezt mindig Pixelben kell megadni,bár adott a lehetőség és Points-ban is írhatsz.Utána van a Font Style. Itt azt választhatod ki hogy dőlt betűkkel,normál betűkkel vagy aláhúzott betűkkel akarsz-e írni.A Text options-al azt választhatod meg hogy hogy amikor írsz akkor eleve alul vagy felül  akarsz írni.Ezt inkább ne bolygasd,mert amikor írsz,akkor mindig új rétegre fog írni a programod és abban van lehetőség hogy bárhová helyezd a betűidet. A Font Color a betűk színét mutatja.Utána azt látod hogy az írásod jobb oldalon,középen vagy baloldalon van-e.Ezt sem muszáj bolygatni,a kezdőknek.A Direction felirat mutatja hogy amikor írsz,akkor merre írsz.Azaz:Balról jobbra,lefelé,felfelé vagy jobbról balra akarsz írni.A keleti stílusú betűknél ez fontos lehet.Akkor függőlegesen lehet írni.Anti-alias alatt a Sharp felirat van,ezt sem kell bolygatni,csak akkor kell,ha feltétlenül ezt kívánja a tutorial szerzője.Stroke widht felirat alatt lehet a betű köré más színű keretet adni,de általában jobb ha a 0,0-án marad,mellette a színkockában a szélek színe található.Végül az utolsó dobozban a Vector felirat található,de alatta ott van még 2 lehetőség,amit választhatsz.
2;Most próbáld ki.A színkockám színe piros,a betű,alapból benne van a gépedben,a mérete 96 pixel. 
Mint látjátok,körülötte megjelenik a kis keret és ha nem tatszik a betű helye,akkor ellehet húzni máshová.
Most ugyanezt a szót kerettel írjuk le:
Most domborítjuk: 
Adjunk árnyékot neki:
3;Most pedig válasszuk ki a create as dobozban a Selection feliratot:
Írjatok most ezzel és amint látjátok először ugyanúgy ír,ahogy eddig.Kattintsatok duplán a végén és a szín eltünik,a kijelölés marad.Most jön Az Effects 3D Effects-Cutout és most ezt használjuk.

Selection none és kész.Ez a vízjel,amit a képetekre rakhattok.Ha ezt a feliratot elmentitek a tubusok vagy brushok közé,bármikor használhatjatok és nem kell újra meg újra elkészíteni.Ha az Effects-3D Effects-Drop Shadow-ot alkalmazzátok,megint más eredményt kaptok.
4;Most pedig a Create as felirat alatt válasszátok ki a Floating feliratot.Először nem történik semmi a betűk olyanok mint a legelsőnek írt betűk,de aztán kattintsatok a baloldalon a Selections-okra és rögtön megjelenik a kijelölés a színes betűk körül.Ezt aztán az effektekkel variálhatjátok ahogy nektek tetszik.
5;Ha Gradinetet használtok vagy Patterns a végeredmény ugyanaz,csak más lesz a betű texturája.
6;Igen érdekes hatást érhettek el ha van  egy olyan texturád ami nincs bent a Patternek között,akkor ki lehet vágni a Selectionsra beállított írással.Én az egyik színes képemet használtam erre a célra.Ráírtam és aztán a Pick Tool-ra kattintva megjelent a kijelölés azt lemásoltam és új képként jelenítettem meg.
7;Amikor írtok körülötte megjelenik egy keret.Amikor úgy látjátok hogy a betűitek túl nagyok vagy túl kicsik akkor a sarkánál fogva szét lehet húzni vagy össze lehet nyomni.Sőt ha a Ctrl gombot lenyomjátok és valamelyik sarkára kattintva összenyomjátok,még perspektivikus is lehet a felirat.
Ha a Dropp Shadowal árnyékoljátok,jobban kiemelkedik a háttérből.
  Egyenlőre ennyi,de ha van még valami ezzel kapcsolatban,akkor még írok egy leckét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése