Rendszeres olvasók

2020. szeptember 18., péntek

Tanuljunk együtt 3 Képalkotás a Ps-ban

 



Képalkotás a Photoshop-ban


Ez a tutorial nagyon fontos. Jól jegyezzétek meg egyes lépéseit, mert ezen alapszik minden kép megalkotása.


1;Nyissátok meg a Ps-ben a kivágott alakotokat, amit az előző leckében megtanultatok. Utána a File-New feliratra kattintsatok és egy 1200x900 pixeles Transzparens alapot nyissatok.  Ezután méretezzétek át az alakot az az Image-Image Size segítségével mégpedig úgy hogy az alsó sorban állítsátok a számokat 900 pixelre.

Utána már csak át kell vinni az alakot az alapra, mégpedig szó szerint. A kép feletti sorban vannak a feliratok, amikre ráviszitek az egér mutatót és egyszerűen húzzátok lefelé a feliratot.Majd a Move Tool segítségével a képet ráhúzzátok az alapra. Mivel az alak képe még mindig nagy, jön az Edit-Transform-Scale és megjelenik az alakotok körül a jelölés és az egyik sarokra kattintva ennek a segítségével összébb illetve kisebbre tolhatjátok az alak képét.

2;Ezután jön a balkon. Hívjátok be a képet a Ps-be, majd az előbbi módszerrel méretezzétek át, de itt most már csak a felső sorban kell a méretet állítani, azaz 1200-t kell beírni. Most is a feliratánál fogva lejjebb húzzuk és a Move Tool-al áthúzzuk a képet a mi alapunkra. A Layer Palettán ez a kép most az alakunk feletti rétegen van ezért az egér mutatóval húzzuk le az alak alá.

3;Következőnek a felhős Background jön. Hasonlóan méretezzük át, mint az előző Balkon képet, azaz felül 1200 pixelt írjunk be amikor az Image-Image Size-t előhívjuk. Ezt a képet is a feliratánál fogva húzzuk le és utána a Move Tool-al áthúzzuk az alapunkra. Igazítsuk be a helyére.  Most már 4 réteg van a Layer palettán. Én úgy csináltam, hogy a felhős réteget is átszíneztem, de ez a lépés kihagyható, ugyanis elég csak a középső Balkon rétegre rátenni a színezést. Jobb oldalon alul a kis köralakú ikonra kattintva, keressük meg a Color Balance feliratot és ott állíthatunk a színeken. Én a lila árnyalatot választottam, de ti választhattok a többi szín közül mást is. Amint látjátok ha balkon rétegre ráteszitek a színt, akkor felhő rétege is olyan színű lesz. Ezért felesleges minden réteget külön átszínezni, mint ahogyan én tettem. Plusz munka és túl erős szín.

3;Most jön a fa, amit nem kell átméretezni, csak a feliratnál fogva lejjebb húzni és a Move Tool-al áthúzni az alapunkra a Color Balance réteg alatt legyen,  mert így ez a fa is át színeződik. Igazítsuk be a helyére.

4;Következőnek egy galamb jön. Ezt is átméretezzük, majd az előbbi módszerrel átvisszük az alapunkra, még pedig úgy hogy a Color Balance feliratú réteg alatt legyen és a galamb is átszíneződik lilásra. Majd az Edit-Transform-Scale-val kisebbre vesszük. Ugyanezt tesszük a másik galamb-al. De,ezt a galambot fordítsuk meg az Edit Transform-Flip Horizontal -al. Igazítsuk a helyére.

5;A következő tennivalónk, hogy lépjünk a felhő rétegére és jön rá a fény effekt jpg képe. Elsőnek vegyük kisebbre(1200x 1200 pixel),majd az előbb leírtak szerint húzzuk lejjebb a képet és a Move Tool-al húzzuk rá az alapunk-ra. A jobb oldalon a Layer táblázat láthatóságát Normal helyett állítsuk Screen-re és a fekete részek eltünnek. Beigazítjuk a helyére, majd a Layer-Duplicate Layer jön és a megduplázott réteg egyikét húzzuk a Layer táblázatnál a balkon  feletti részre és utána lejjebb hogy a balkonon  tükröződjön a fény. Mivel a fény effekt máshol is ott van fogjuk az Eraser Tool-t és azokat a részeket kiradirozzuk, ahol nem kellenek, mint pl. a balkon oszlopocskáinál. A Layer palettán a láthatóságát, azaz az Opacity-t vegyük lejjebb.

6;Ezután a pillangók jönnek és az eljárás ugyanaz mint a fentieknél.

 

Végezetül írjuk alá a képünket. Ezt a lépést már próbáljátok meg önnálóan megcsinálni. Majdnem ugyanaz mint a Corelben csak itt a betü méret Pt-ban van, azaz képpontban.(kb. 70 a jó)


Ha akad olyan hogy nem tudtok valamiért tovább lépni, csak annyi a dolgotok hogy a Move Tool -ra kattintotok és amikor megjelenik a kis táblázat, akkor az Apply -ra kattintva rögzítenünk a képet.


Esteleg az is lehetséges, hogy nem találjátok elég világosnak az alak képét, ahol ráesik a fény akkor csak kattintsatok a kis köralakú ikonra, és a Curves feliratra, majd  a ferde vonalat felfelé kell húzni. Jön a ctrl+i és a Brush Tool-al kihúzni az a részt ahol a fény éri az alakot. Jelöld ki a 2 réteget, azaz az alak majd a maszk réteget és a ctrl+e segítségével vonjátok össze.


Most szólok hogy nagyon gyakran, sőt egyre többször lesz olyan hogy a parancsokat nem a lenyílókkal, hanem betű kombinációkkal kell majd intézni, ami lényegesen leegyszerűsíti a műveleteket. Nem nehéz ezeket megtanulni, mert úgysem egyszerre jön az összes betű parancs megtanulása.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése