Rendszeres olvasók

2019. február 17., vasárnap

Ötletbörze :Színezések Corelban 1.rész



Ez a témakör annyira hosszú és sokrétű,hogy nem is tudom egyszerre mind közre adni.Ezért elsőnek a beépített effektekkel foglakozom  a Corel-ben, és utána jöhetnek az effektek közt található színező,átszínező effektek.

Olyan rengeteg lehetőség van a színezésre hogy azt sem tudom,melyikkel kezdjem,ráadásul mi annyira keveset használunk ebből,pedig érdemes válogatni abból a rengeteg lehetőségből.

Kezdjük !


Itt van ez a szép őszi tájkép,elsőnek ezt veszem sorra.

Az Adjust listából válogathatunk ki egy párat erre a színezésre,de nem csak a színezésre,hanem a kép finomítására és egyéb nagyon hasznos dologra.

Mindjárt a lenyíló lista legelső sorára kattintva az Adjust-One Step Photo Fix-re kattinta ezt a tájképet naposabb hatásúvá tehetjük.Nem kell állítgatni.Élesebb és világosabb lesz a kép.Minden szürkeség eltűnik róla.Élénkebb,derűsebb lesz a kép.

A kis nyíllal lépjünk vissza.most jön az Adjust-Smart Photo Fix.Itt is a kép minőségén lehet változtatni,de ha tovább akarunk finomítani rajta,akkor azt a csúszkák segítségével tehetjük.Itt jön a képbe az hogy"Izlések és pofonok..."

Alatta az One Step Noise Removal található,amelyik kiszűri a zajokat a képről,festményszerűbbé változtatja.

Ez alatt van a Digital Noise Removal.ezzel ugyanazt a hatást érhetjük el,mint az előzővel,a különbség csak annyi,hogy itt mi választhatjuk ki mekkora legyen a zajszűrés mértéke.A kis dobozkákban lehet állítani.

White Balance:Itt a színeket lehet állítgatni,ahogy nekünk,illetve a képünkhöz melyik illik a legjobban.Itt lehet egy őszi képet még jobban átszínezni,hogy a célunknak jobban megfelejen.
(Én pl. több vöröses,rőtebb színt vittem rá,mivel ez egy őszi kép.)Így viszont nem kapott elég hangsúlyt az előtérben az egyik sárga leveles ág,ezért a xero-Clarity effektre kattintottam.Így lett a célnak megfelelő.(alapbeállítás)

Color:Itt 3 féleképpen lehet manipulálni a színeket,ezt kihagyom mert nagyon ritkán van szükség erre.Nagyjából hasonló végeredményt lehet elérni bár a legfelső sor Chanel Mixer,ha a pipa benne van a Monochrome-ban,akkor a szürke 50 árnylatán lehet variálni.

A következő,amire a figyelmet fel akarom hívni a Brithness and Contrast-Colorize. 
 Tegyük hangsúlyosabbá az Effects-xero-Clarity-val vagy finoman mossuk el szintén a xero-Mistifier-el.Amelyikre éppen szükségünk van.Mind a két effekt alapbeállításon.

Különösen szép hatást érhetünk el,ha egy png virágképen alkalmazzuk és utána rátesszük a xero-Porcelaint 

A hatás még szebb,ha az elkészült színes képünkre tesszük rá az alábbi sorrendben:Adjust-Hue and Saturation-Colorize,xero-Porcelain.Természetesen állítgathatjuk a csúszkákat a saját izlésünknek megfelelően.



A következő színező effekt az Adjust-Hue and Saturation-Hue/Saturation/Lightness.Itt nem a csúszkákat kell állítgatni,hanem az alattuk lévő kis dobozkában a számokat.Én ha erre az effektre fanyalodom,akkor nem a számokat írom másra,hanem a kis nyilakkal egyesével kattintgatva állítom másra a színeket.Leggyakrabban azonban arra használom hogy egy png képet tiszta fehérre vagy feketére változtassak.Egyébbként macerás.

Utána jön a Hue and Saturation-Vibrancy.Itt csak egyetlen csúszka van.Ha azt húzgálod erre vagy arra láthatod,miként változik a színhatás.Amelyik tetszik,azt okézd le.Ezzel a túlságosan is harsány színekkel készült képedet kissé tompíthatod.


Következnek az Effects feliratalatt található beépített színező effektek.
Nem sok van,de érdekesek.

Effects Photo Effects-Time Machine a legelső!Itt a színeken lehet válzotatni,és még modern keretet adni a képeteknek.

Film and Filters.A film looks feliratra kattintva lenyílik és választhatsz a rendelkezésedre álló effektek közül.A Creative Filtersre kattintva a szín effektek közül válogathatsz.Válogathatsz a színek között is és a kis dobozban a számokat váltogatva a képed olyan lesz amilyet szeretnél.

Nem mutatom be mi mindent lehet vele készíteni,mert akkor nagyon sokáig tartana leírni,pedig nem igazán éri meg fáradozni vele.

Black and White Filters.itt fekete fehér,azaz szürke lesz a képed,és ha a csúszkákon állítasz,akkor ez lehet sötétebb,élesebb is.

Infrared Film:Ebben a pontban is fekete fehér a képünk,de a fényerősséget lehet leginkább változtatni.

Sepia Toning.Ha ezt az effektet használod,akkor egy képet régies stílusúvá változtathatsz.Ezt jegyezzétek meg,hasznos effekt.

Selective Focus.Szintén hasznos lehet ha némi állítgatás után csak egyetlen ponton lehet a képed éles,de a többi elmosódik,akkora mértékben,amekkorrában te szeretnéd.Az éles pont lehet a Model arca.A Saturation csúszka állításával a színeket tudod kifakítani,és ha a csúszkát magasabb értékre állítod,akkor élénklebb lesz minden szín.Van aki szereti,én nem.

Vignette:ebben a filterben a képedet sötétebbé teheted,és a lasszó segítségével,ha egy részt körberajzolsz,akkor az marad világosabb!De ha felül a körre kattintasz,akkor csak a kép közepe narad világos,a többi sötétebb lesz.

Retro Lab:Na,ezt az effektet érdemes közelebbről megvizsgálni.Ugyanis nagyon sokban hasonlít a Photoshop 
ban található effektekre.Csak éppen másképpen kell egy kicsit kezelni.Ahogy próbálgattam négány remek dolog alakult ki.Könnyebb a kezelése és használata,mint a Photoshop-ban lévő effekteknek.

Graduated Filter:Ajánlom ezt is a figyelmetekbe.Ugyanis ez a filter a kép egészére tesz árnyékot.Sok rétű,hasznos effekt lehet.

A baloldalon lévő kis ikonok,eszközök között van még egy pár színezésre használható dolog,de azt egy leckében fogom majd bemutatni.Ugyanis megérdemelnek egy hasznos leckét,nem csak pár szót!

A Layer effektek szintén egy leckét érdemelnek,mert még nem aknáztuk ki rendesen hogy milyen szép dolgokat lehet velük létrehozni.Többnyire a Luminance (L) -t használjuk,pedig a lehetőség nagyon tág itt is.
A következő ötletbörze a Pluginokat veszi sorra.Ugyanis sokat nem használunk,ami pedig szintén különlegessé teszi a képünket!PL:
A Filters unlimited2-ben és az eredeti:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése